13. elokuuta 2012

Näin houkuttelet perhosia pihaasiPerhoset ovat naamioitumisen mestareita. Tässä kuvassa punahatuilla on neljä perhosta.
Eräs kesän kohokohdista on näin elokuussa, kun punahatut alkavat kukkia. Pihaan ilmestyy yhtäkkiä satoja perhosia. Voisin katsella niiden lentoa ja touhuja vaikka kuinka kauan. Tunnistan vain jonkun verran perhosia, haluaisin oppia enemmän. Katselen aina tarkasti perhosten siipien kuviointia ja yritän saada niistä valokuvan juuri kun ne leväyttävät siipensä auki. 

Hah haa, väärin! Juuri niin ei pidä tehdä! Perhosharrastajaystäväni valisti minua: kun yrittää tunnistaa perhosia ja katselee siipien kuviointia, ei pidä katsella siipien yläpintoja. Esimerkiksi hopeatäplät ovat ylhäältä päin kaikki samannäköisiä, sen sijaan siipien alapinta on jokaisella perhoslajilla omannäköinen. Eli siipien yläpinta on arvuuttelua, alapinta on tietoa. Muistakaapa tämä! Kiitos M.!

Yltä

Alta
Perhosia saa houkuteltua pihaan istuttamalla sinne perhosten suosimia kasveja, joissa on paljon mettä. Parasta on, jos piha on kukkaniitty. (Jälleen kerran: nurmikko nurin ja kasveja tilalle!). Monet niityt ja kedot ja sen myötä perinnekasvit ovat hävinneet ja lupiini valtaa alaa.  

Pihani on mahdollisimman luonnontilainen, nurmikkoa ei ole. Koetan pitää pihaa (peltoa) mahdollisimman monipuolisena, jotta se houkuttelisi mahdollisimman paljon erilaisia eliöitä, kuten perhosia. Niitän heinää vuosittain (sen jälkeen kun niittykukat ovat siementäneet), jotta kukille tulisi heinältä lisää tilaa.
Pihallani kasvaa luonnonvaraisia perhoskasveja kuten voikukkia, nokkosia, pajua, suolaheiniä, hernevirnaa, metsäkurjenpolvia, ohdakkeita, puna-apilaa, mataraa, kultapiiskua, siankärsämöä, pietaryrttiä, karhunputkea ja niin edelleen. Tontillani on paljon haapoja, perhoset ja perhosten toukat rakastavat niitä. Myös sireenit, tammi, jasmike, rusokuusama, syyshortensia ovat hyviä perhosille hyviä puu- ja pensaskasveja. (Jokaiselle puulajille löytyy oma erikoistunut päivä- ja yöperhosensa.)

Istutetuista perhoskasveista punahattu on perhosten ehdoton suosikki. En ole nähnyt minkään muun kukan houkuttelevan niin paljon perhosia. Luonnonvaraisista kukista hernevirnalla tuntuu olevan samantyyppistä vientiä. Heliotrooppi, syyssyrikkä, aurankukka, iisoppi, ruohosipuli, neidonkieli, rohtoraunioyrtti, mäkimeirami, minttu, väinönputki, timjami, iltahelokki, illakko, nukula, myskimalva, syyspäivänhattu, valtikkanauhus, kallionauhus, punatähkä, maksaruoho, samettikukka ja monet muut houkuttelevat ties minkä näköisiä vipeltäjiä.

Paksupääperhonen lentää ketoneilikalle imukärsä onnesta sykkyrällä.
Harjaneilikoita ja palavaa rakkautta ei kai ole yleisesti pidetty hyvänä perhoskasvina, mutta olen huomannut niissä usein ”valkoisia perhosia” (kaaliperhonen, naurisperhonen jne.).  Tärkeää on, että pihasta löytyy ravintokasveja sekä perhosille että toukille ja sitten on vain hyväksyttävä, että toukat popsivat osan kasveista suuhunsa.
Nokkosperhonen ja kimalainen sulassa sovussa auringontähdellä.
Jos oma piha on pelkkää nurmikkoa, voi perhosia yrittää houkutella sinne perhosbaarilla (ja kannattaa hankkiutua kiireesti nurmikostaan eroon!). Perhosbaarissa kannattaa tarjoilla ja kokeilla rohkeasti kaikenlaisia cocktaileja, kuten banaaninsiivuja, vesimelonia ja ylikypsiä hedelmiä. Olen huomannut, että suosituinta on mehunkeitosta jäänyt marjamössö, siinä käy monia eri perhosia ruokailemassa.

Tässä "perhosjuomaresepti":
Litra olutta, pieni pala hiivaa ja pussillinen sokeria sekoitetaan. Seos on valmis, kun se alkaa tuoksua käyneelle oluelle. (Oluen sijaan voi laittaa myös punaviiniä.) Kaada neste lasipurkkiin ja laita purkkiin pesusieni. Sieni imee nesteen, josta perhosten on helppo ruokailla ilman, että niiden siivet tahriutuvat. Nestettä voi myös sivellä esimerkiksi puun rungolle. (Huom. ampiaiset ja kärpäset pitävät juomasta myös, joten sijoita perhosbaari hiukan kauemmas kulkuväylältä.) Seokseen voi sekoittaa myös siirappia ja hunajaa, makeaa virvoitusjuomaa jne. Kannattaa tehdä erilaisia kokeiluja!

Sitten vain huokailemaan ihastuksesta, kun ”lentävät kukat” saapuvat paikalle!