23. maaliskuuta 2013

Linnunpöntöt kuntoon!

Ajankohtaan sopiva arkistonosto viime vuodelta:

Kevät on täällä! Tiaiset laulavat täyttä päätä ja katselevat pesäpaikkoja sillä silmällä. Nyt on hyvä aika puhdistaa pöntöt edellisvuoden jäljiltä ja ripustaa uusia pönttöjä.
Jos olet nikkaroija tyyppiä, hyvät pönttöjen rakennusohjeet löydät täältä.
Jos haluat päästä helpommalla, valmiiksi rakennettuja oikean mittaisia pönttöjä eri lintulajeille myydään esimerkiksi täällä.

Linnunpönttöjen puhdistaminen on mielenkiintoista puuhaa. Katso rakennettuja pesiä tarkkaan. Mitä on käytetty rakennusaineena? Mikä lintu siellä on pesinyt? Onko pesintä onnistunut?

Pöntöistä puhdistetaan edellisvuoden pesämateriaalit pois ja pöntön pohjalle laitetaan ihan pieni kerros jotain pehmustetta esim. karkeaa sahanpurua. Ei kannata laittaa kovin paljon, linnut saattavat kantaa osan siitä pois ja tuovat omat pesäaineensa tilalle. Mutta jos pöntöissä yövytään vielä, pohja olisi hyvä kattaa pienellä pehmusteella.
Tässä on rakennettu kaksi pesää päällekkäin. Luulen, että alimmaisessa on pesinyt tiainen (paljon sammalta) ja päällimmäisessä kirjosieppo (löyhempi tyyli). Pesien rakentamisessa on käytetty sammalta, höyheniä, hirvenkarvaa, koivun tuohta ja jopa myyrän karvaa! Kaikkea ne linnut löytävät! Eikö ole melkoinen taideteos?

Tämän näköinen on pesä, jossa tiaiset ovat viettäneet talviyönsä. Kyseessä on viime kesän pesä, jonkä päällä linnut ovat levänneet pitkinä talviöinä. Pöntöt ovat tarpeellisia suojapaikkoja talvisin!
Muuten linnunpesät ovat aina puhtaat. Lintuemo vie poikasten ulosteet aina pois pesästä.

Tässäkin on ollut kaksi pesää päällekäin ja niiden rakentamisessa on käytetty sammalta, höyheniä, heiniä ja naavaa/luppoa. Vaikuttavat tiaisen pesiltä. On kovin hellyttävää pohtia miten monta sataa kertaa linnut ovat joutuneet hakemaan pesämateriaalia pönttöön ja miten taidokkaasti ne osaavat pesän rakentaa. Näissä kuvissa pelkästään on viisi pesää, joissa kaikissa on ollut onnistunut pesintä (ei kuolleita poikasia tai munia). Monta linnunpoikasta on ponnistanut maailmalle.

Tee itsesi ja linnut onnelliseksi! Ripusta linnunpönttö. Mielummin monta! :)