25. maaliskuuta 2013

Nyt on hyvä aika lähteä pöllöretkelle!

Hiiripöllön voi nähdä vaikka keskellä päivää.
Viime viikolla lehtopöllö ja huuhkaja aloittivat huhuilunsa. Se on varma merkki, että talvi on viimein selätetty.
Kannattaa tietää ainakin nämä asiat pöllöistä:
  1. Pöllöjen ääntelyä kuulee ympäri vuoden mutta keväällä on parhaimmat mahdollisuudet kuulla pöllöjen soidin- ja reviirihuutoja. 
  2. Pöllöjen aktiivisuus riippuu ruokatilanteesta. Jonain vuosina myyriä on vähän ja pöllöt saattavat jättää pesinnän kokonaan väliin. Myyrähuippuja on noin neljän vuoden välein, jolloin pöllötkin ovat vauhdissa. Nyt on aika hiljaista sekä pöllö- että myyrärintamalla, mutta tilanne voi muuttua hetkessä. 
  3. Usein ajatellaan, että pöllöt ovat yöaktiivisia. Tämä ei pidä paikkaansa. Pöllöt ääntelevät ihan milloin vain. Varpus- tai hiiripöllön saattaa nähdä keskellä päivää pihapuussa ja huuhkaja aloittaa huhuilunsa yleensä valoisaan aikaan illasta. Pöllöt ovat aktiivisia päivällä myös silloin, kun nälkä ajaa ne vaeltamaan ruoan perässä ihmisten ilmoille. 
  4. Suomessa pesiviä lajeja on kymmenen: varpuspöllö, lehtopöllö, helmipöllö, huuhkaja, hiiripöllö, suopöllö, viirupöllö, sarvipöllö, lapinpöllö ja tunturipöllö. 
  5. Pöllöjen lento on äänetöntä paksun höyhenistön ansiosta. 
  6. Pöllöjen korvat ovat silmien vieressä. Huuhkaja ja sarvipöllö ovat sen näköisiä kuin niillä olisi korvat pään päällä, mutta tupsut ovat höyheniä. 
  7. Huuhkaja pesii maassa tai kallionkielekkeellä. Muut pöllöt suosivat lahopuiden luonnonkoloja. Metsissä on kovin vähän lahopuuta, joten pöllöillä kuten muillakin kolopesijöillä on pulaa pesimäpaikoista. Pöllöjä voi auttaa asettamalla pönttöjä metsiin. Pöllöt auttavat takaisin esimerkiksi vähentämällä myyrien taimikoille aiheuttamia vahinkoja. 
  8. Pöllöretkelle kannattaa mennä selkeänä ja tyynenä iltana. Kulje lähialueesi metsissä, tai jos ajat autolla kannattaa pysähdellä paikkoihin, joissa pelto ja metsä kohtaavat. Pöllöretkellä on osattava olla hiljaa, muuten ei kuule mitään (ja pöllö säikähtää ja vaikenee). Kannattaa kävellä aina pieni matka ja sitten pysähtyä muutamaksi minuutiksi kuuntelemaan. Pukeudu lämpimästi. Seisoskellessa voi tulla vilu. Kannattaa hakeutua alueille, joissa liikenteen meteli häiritsee vähiten. Joskus pöllöt voivat yllättää havainnoijan aivan asutuskeskuksen vieressä eikä pöllöjä havainnoidakseen tarvitse mennä omaa parveketta tai pihaa kauemmas. 
  9. Seuraa paikallisen lintutieteellisen yhdistyksesi ilmoittelua ja osallistu järjestetylle pöllöretkelle. 
  10. Pöllöily on kivaa! :)