31. maaliskuuta 2013

Kangistuneet ajattelutavat estävät saavuttamasta vapautta

Pihaamme tuotiin juuri äsken polttopuukuorma. Ei, ei itse metsästä kaatamiani ja keräämiäni pitkiä puurankoja, jotka sitten sahaan ja pilkon vaan paikalliselta ostettuja valmiiksi pilkottuja polttopuita. Puut saavat kuivua liiterin edessä tämän kevään ja sitten minulla on ainoastaan puiden liiteriin heittämisen vaiva.

Mitäs omavaraisuutta tuo nyt on, luulen monen ihmettelevän. Ei mitään. Kyseessä on valinta.

Kirjassani Irti oravanpyörästä kerron omavaraisuuden ja elämän yksinkertaistamisen merkityksestä vapauden ja riippumattomuuden saavuttamisessa. Silti monet helposti ylipainottavat omavaraisuuden merkitystä. Ajatellaan, että on mahdotonta olla omavarainen kaupungissa asuessa, joten oravanpyörästä hyppääminen ei onnistu ja unohdetaan kokonaan elämän yksinkertaistamisen merkitys. Vaikka en olisi vähääkään omavarainen ja asuisin kaupungissa, elämäni olisi yksinkertaista, koska pidän sen sellaisena.

En haaveile suuria, vaan pieniä. Oli aika jolloin haaveilin suuresta kodista, keittiöremontista, autoista, vaatteista, koruista… Lista oli loputon. Pysähdyin katselemaan näyteikkunoita, kompastuin markkinamiesten ansoihin, seurasin sisustamisen trendejä ja muotia. Mielitekoni olivat loputtomat. Mikään raha ei olisi riittänyt siihen mistä haaveilin. Kaikki meni mitä tuli eikä riittänytkään. 

Nyt en ainoastaan halua vaan tarvitsen polttopuita ja lepoa. Kun tekee eron sen välillä mitä tarvitsee ja mitä vain haluaa, elämä muuttuu helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi. Blogikirjoituksessani Mitä oravanpyörästä hyppääminen on? käsittelen sitä miten vaarallista on jämähtää stereotypioihin. Kangistuneet ajattelutavat estävät meitä saavuttamasta vapautta, aikaa ja energiaa. 

Kyllä, mitä vähempään tyytyy ja mitä enemmän tekee itse, sen vähemmän maksaa. Helposti unohdetaan, että mitä vähempään tyytyy, sen enemmän on myös liikkumavaraa ja mahdollisuuksia. Kun ei ole sidottu elämää suurempaan asuntolainaan ja korkeisiin elämänkustannuksiin, on vara valita – ja minä valitsin maksaa siitä, että saan huilata.