28. kesäkuuta 2013

Kysyttyä: Mitä jos on liian uupunut muuttuakseen?


”Pidin kirjastasi - se herätti todella ajatuksia ja epäilen että Suomessa on valtavasti ihmisiä joiden elämänlaatu paranisi jos he ottaisivat neuvoistasi onkeesi. Ongelma kuitenkin lienee, että ne jotka todella olisivat muutoksen tarpeessa ovat liian uupuneita siihen tarttumaan. Kuten minä! Ajatus että lähtisin selvittelemään taloudellista tilannettani on minulle ihan ylivoimainen vaikka tiedän että se olisi vaivan väärti! Olen kerta kaikkiaan aivan liian uupunut.”

Vastaus:
Muistan tuon tunteen. Ajatukset elämänmuutoksesta tai taloudellisen tilanteen selvittämisestä tuntuvat ylivoimaisilta, kun on uupunut. Uupumus on tärkeä varoitusmerkki siitä, että tekee asioita itseään ja omatuntoaan vastaan.  

Uupumus on siitä hankala kaveri, että se tarjoaa verukkeita olla kohtaamatta vaikeita ja ikäviä asioita. On ollut niin rankka päivä, väsyttää, olen ihan puhki, en jaksa ajatellakaan, päätäni särkee… On helppoa olla soittamatta tärkeää puhelua ja tekemättä itselleen merkittävää asiaa. Verukkeet antavat lyhytaikaista tyytyväisyyttä mutta ne luovat surkeaa tulevaisuutta, koska silloin olosuhteet ohjailevat elämääsi, etkä sinä. Jos et tee mitään, tulet saamaan samaa uupumusta ja selvittämätöntä (talous)tilannetta tulevaisuudessakin.

Henry Ford on sanonut: ”Jos ajattelet, että pystyt, tai ajattelet, että et pysty – olet todennäköisesti oikeassa.”

Keksimme loistavia verukkeita, vaikka samalla energialla voisimme keksiä loistavia ratkaisuja. Jostain syystä mieluummin keskitymme negatiiviseen ja näemme miksi jokin ei ole mahdollista. Rajoitamme itse itseämme ja uskomme ettei ulospääsyä ole. Aivan varmasti on. Kaikki on mahdollista. Jos ei pidä siitä elämästä, jossa elää, on muutettava rutiinejaan, toiminta- ja ajattelutapojaan. On kyseenalaistettava kaikki ja ajateltava toisin.

Millaisia elämänvalintoja olet tehnyt, että olet uupunut? Mitä sinun pitää tehdä päästäksesi siitä? Mihin käytät vapaa-aikasi (shoppailuun, puhelimessa puhumiseen, netissä surffaamiseen, television katseluun)?  On helppo luisua väärälle ladulle. Nukutko tarpeeksi, suunnitteletko ja organisoitko elämääsi, osaatko pyytää apua?

Sinä luot elämäsi, ei kukaan muu. Uupuneelta löytyy tahdonvoimaa, jos vain on valmis muutokseen. Itsensä ylittäminen hyvän asian vuoksi tuo energiaa, ei vie sitä. Kuvittele miltä sinusta tuntuu, kun olet saanut taloudellisen tilanteesi selvitettyä ja päässyt uupumuksesta. Mikä on hienoa? Millä tavoin elämäsi muuttui paremmaksi? Mitä mahdollisuuksia sinulle nyt avautuu? Älä keskity ongelmiin vaan siihen miltä elämäsi näyttää kun ongelmat on selvitetty.
  • Usko kykyysi mennä eteenpäin. Joskus lykkäämme asioita, jotka hoituisivat nopeasti, kun vain aloittaisimme. Aloita. Tee jotain. Kun pääset vauhtiin, mielentilasi muuttuu. Pilko iso ongelma pieniin palasiin ja tartu toimeen. Tee joka päivä tai kerran viikossa edes yksi asia, joka vie tilannettasi selvemmille vesille. Viisi minuuttia päivässä tekee vuodessa 30 tuntia. Yksi asia viikossa on 52 hoidettavaa asiaa vähemmän vuodessa.
  • Suunnittele elämääsi. Laadi lista. Sitten tarkastele listaa kriittisesti, karsi kaikki turha ja hoida jäljelle jääneet asiat yksi kerrallaan pois. Kun tavoitteet ovat selvillä, on helpompi keskittyä, elämästä poistuu energiaa varastavia asioita ja uupumus vähenee.
  • Taltuta kaaos. Jos asiat tuntuvat raskaalta yksin hoidettavaksi, pyydä apua läheisiltä ja ystäviltä.
  • Jos raha-asiat ovat niin solmussa, ettet selviä niistä omin neuvoin, ota yhteyttä talous- ja velkaneuvojaan. Talous- ja velkaneuvonta on maksutonta. Ennen tapaamista, selvitä ”paperiasiasi”: 1) Pyydä ulosottotoimistoa lähettämään sinulle ”ulosoton uusi ja vanha lista”. 2) Soita verottajalle ja pyydä verotustietosi. 3) Käy joka kaapinnurkka, pöytätaso ja postikasa läpi. Kerää kaikki laskusi, kuittisi ja paperisi  yhteen ja laske asumis- ja elämiskustannuksesi.   
Tietyt asiat on vain tehtävä. Tee niitä asioita, jotka vievät sinua (ei oravanpyörää) eteenpäin. Kun elämäsi muuttuu ja löydät lähemmäs sitä, joka tahdot olla, saat elämänenergiaa, innostusta ja voimaa.