14. kesäkuuta 2013

Luonnonmukaisia hyttysimureita: lepakonpöntön rakennusohjeet


Sanomalehdissä kirjoitetaan hyttyskesästä, hyttysansoista, -karkottimista ja -imureista, joiden hinnat alkavat 500 eurosta ylöspäin. Huh huh. Sitten luetellaan mikä muu auttaisi hyttysiin: vaaleat vaatteet, oviverhot, hyttysverkot, seisovan veden välttäminen, sadevesitynnyrien peittäminen jne. Käsiini sattui vanha Meidän Mökki –lehti kahdeksan vuoden takaa (6/05), jossa testattiin hyttysimuria. Kesän aikana kone imaisi sisuksiinsa 73 grammaa eli 53 000 hyönteistä. Hyönteiskilon hinnaksi tuli 16 013 euroa.  Melko kallista. Elämä on.

Muttei tarttis olla. Aina unohdetaan mainita, että paras apu hyttysten karkottamiseen on linnunpönttöjen ripustaminen pihapiiriin. Arvioidaan, että 6-7 linnun poikue syö noin 15 000 hyönteistä poikasaikanaan, joten pihapiirissä pesivät hyönteissyöjät ovat mainioita hyönteistorjujia. Monet hyönteissyöjät aloittavat vielä toisen pesinnän ja kunnon pöntöille on aina tarvetta. Koskaan ei ole liian myöhäistä ripustaa pönttöjä pihaan.

Olen kirjoittanut aiemmin siitä kuinka onnellisuuden määrä on suoraan verrannollinen linnunpönttöjen määrään. Niin on hyttystenkin määrään. Eli: mitä enemmän linnunpönttöjä, sen vähemmän hyttysiä – ja entistäkin onnellisempia ihmisiä (ja lintuja). ;)

Mutta ei siinä vielä mitään, nimittäin lepakko on lintujakin tehokkaampi hyönteissyöjä. Se voi syödä tunnin aikana jopa 700 -1000 hyönteistä! Lepakoita voi houkutella naapureikseen rakentamalla niille erikoispönttöjä. Monet liittävät lepakoihin ikäviä mielikuvia, mutta esimerkiksi Kiinassa niitä pidetään hyvän onnen symboleina. Eli uusi motto: onnen määrä on suoraan verrannollinen lepakonpönttöjen määrään. ;)

Nyt siis ripustamaan linnun- ja lepakonpönttöjä pihapiiriin.
Lepakonpöntön rakennusohje tulee tässä:
 
Lähde: Elonkehä 5/2012 Tristan Trefoil
1.       Katto (25 x 40 x 2 cm)
2.       Takaseinä (25 x 65 x 2 cm)
3.       Pikkulippa (25 x 7 x 2 cm)
4.       Kiinnityslista (100 x 7 x 2 cm)
5.       Etuseinä (25 x 15 x 2 cm)
6.       Pohja (25 x 13 x 2 cm)
7.       Sivuseinät (ks. kuva)
+ ruuvit, 2 kiinnityskoukkua, ripustusnarua/rautalankaa

 1. Ruuvaa takaseinä (2) kiinni kiinnityslistaan (4) niin, että kiinnityslistaa jää yläpuolelta näkyviin 7 cm.
 2. Kiinnitä sivuseinät (7) takaseinän (2) yläreunaan.
 3. Pyöristä etuseinän (5) sisempää yläkulmaa, jotta lepakot pääsevät helposti ulos pöntöstä ja kiinnitä etuseinä sivuseiniin(7).
 4. Viistoa pohjan (1) etureuna katon (I) kulman suuntaiseksi ja kiinnitä pohja sivuseiniin (7).
 5. Viistoa katon (I) yläreuna vaakasuuntaiseksi ja ruuvaa katto sivuseiniin (7) siten, että katon yläreuna on samalla korkeudella takaseinän (2) yläreunan kanssa.
 6. Ruuvaa lopuksi pikkulippa (3) takalaudan (2) ja katon (1) yläreunojen päälle.
 7. Ruuvaa koukut takaseinän (2) yläkulmien taakse. 
  Sijoita pönttö aurinkoiseen ja lämpöiseen paikkaan, lepakot eivät pistä pahakseen "saunan oloja". Varmista, että pöntön suuaukon alla ei ole lentoesteitä. Entäs sitten heille, jotka asuvat kerrostalossa mutta haluaisivat ripustaa pönttöjä?
  Ripusta pönttöjä puistoihin ja metsiin. 
  Jos et halua ripustaa niitä itse, tarkkaile toisten ripustamien pönttöjen elämää. Netin kautta voi löytää nk. "pönttökätkentäsivuja" joista voi tehdä havainta. Pönttökätkentäsivut ovat ihana idea, jonka soisi lisääntyvän. Ihana idea!

  Hyttysaika on loppujen lopuksi lyhyt, huiskiminen on hyvää liikuntaa eikä maksa mitään. ;) Kaikenlaisiin kaupallisiin kotkotuksiin (hyttysimureihin) ei kannata mennä mukaan.