24. huhtikuuta 2014

Aleksandra-talvivalkosipulin itusilmuja saatavanaMinulle on jäänyt pieni erä Aleksandra-talvivalkosipulin itusilmuja, jotka haluaisin lahjoittaa teidän lukijoiden kesken kiitokseksi blogini seuraamisesta.  

Talvivalkosipuli kukkii heinä-elokuussa ja sen yhdestä kukinnosta muodostuu kymmeniä itusilmuja. Yksi itusilmu on noin pikkurillin kynnen kokoinen. Kun itusilmut istuttaa nyt, niistä kasvaa tämän kesän aikana valkosipulin kynnen kokoisia. Ensi vuonna yhdestä valkosipulin kynnestä kasvaa kokonainen valkosipuli. Eli itusilmuja täytyy kasvattaa kaksi vuotta ennen kuin saa kokonaisen valkosipulin. Tämä on siis kärsivällisyyttä kasvattava hanke. ;) Ensimmäisen vuoden kynttä voi toki jo käyttää (kuten myös itusilmujakin jos haluaa) mutta se on pientä näpertämistä. Jos haluaa normaalikokoisen valkosipulin, itusilmuja pitää kasvattaa kaksi vuotta.

Aleksandra-talvivalkosipulin voi istuttaa keväällä TAI syksyllä. Yleensä se istutetaan syys-lokakuussa, mutta keväällä istuttaminen onnistuu yhtä hyvin (sipulit voivat jäädä kooltaan hitusen pienemmäksi). Itusilmujen istuttaminen on helppoa hommaa. Kaikki silmut voi laittaa ensimmäisenä vuonna samaan kuoppaan, siten kuin se luonnostaankin lisääntyisi: tipahtaa emosipulin viereen yhtenä kukintona ja jatkaa kasvuaan seuraavana vuonna yhtenä ”sipulituppaana”. Tämä tupas jaetaan sitten syksyllä yhden kynnen yksilöihin ja silloin ne istutetaan harvempaan NÄIDEN aiemmin antamieni ohjeiden mukaan.

Normaalisti valkosipuli lisätään kynsistä. Eli kun sinulle on kasvanut kokonaisia valkosipuleita, voit jakaa ne kynsiin ja istuttaa ne, silloin saat jo vuodessa lisää valkosipuleita ja kun valkosipulit kukkivat voit ottaa myös itusilmut talteen (tosin yleensä kukinnot kehotetaan katkaisemaan, jotta sipulista kasvaa suurempi). Eli valkosipulia voi kasvattaa kahdella eri tavalla: itusilmusta kaksi vuotta, kynnestä vuosi.


Vasemmalla itusilmuja (joita olisi nyt tarjolla), edessä irrotettuna kaksi silmua, keskellä se miltä "silmut" tai kynnet näyttävät ensi vuoden syksyllä (ovat vähän multaisia, älkää välittäkö) ja oikealla se miltä valmis valkosipuli näyttää syksyllä 2016 (tosin tämä on pieneksi jäänyt kaveri, kaikki monsteri-isot on syöty jo talvella).
Aleksandra-talvivalkosipuli on oma kantansa, joka on kookkaampi kuin tavallinen valkosipuli ja koostuu vain muutamasta (4-8 kpl) suuresta kynnestä. Kuoret irtoavat helposti ja maku on voimakkaampi kuin tavallisessa valkosipulissa. Kokin unelma!

Itusilmuja riittää noin parillekymmenelle ensimmäiselle kiinnostuneelle. Lähetän ne tavallisena kirjeenä ja kirjeessä tulee noin 40-60 itusilmua.  päivitys: MENIVÄT JO HYVIIN KOTEIHIN. :)
Lähetä nimesi ja osoitteesi sähköpostiin: kdvalkosipuli(ät)gmail.com  
Huom! Lähetä tiedot vain tuohon sähköpostiin, ei palaute-sivun kautta, näin saat automaattiviestinä kasvatusohjeet. Muista kertoa osoitteesi, muuten en tiedä minne postin lähetän. En pysty vastaamaan hlökohtaisesti jokaiselle. :)

Ai niin, pitää vielä mainita, että itusilmut ovat terveitä ja lehtokotilo-vapaita.