4. huhtikuuta 2014

Muuttolinnut tulevat! Oletko valmis?Sain viime syksynä viestin eräältä Toisinnäkijän päiväkirjan lukijalta, joka kertoi seuranneensa kurkien muuttoa syksyisin, muttei ole koskaan huomannut seurata kurkien paluumuuttoa Suomeen keväällä. Hän sanoi odottavansa kevättä, että hänkin näkisi niiden paluun. 

Ajattelin vinkata, että kurkien paluumuutto on parhaillaan käynnissä. Ennätysaikaisen kevään vuoksi kurkia (ja monia muita muuttolintuja) on näkynyt jo maaliskuusta saakka, mutta nyt kurkia alkaa tulla runsaammin. Veikkaan, että huomenna lauantaina voi olla aikamoinen (kaikenlaisten) muuttolintujen tulva taivaalla, kun tuulen pitäisi kääntyä puhaltamaan etelälounaasta meille päin. 

Kurjet voivat muuttaa jo aamusta, mutta yleensä niitä näkee parhaiten iltapäivällä, kun ilma on hiukan lämmennyt. Kurjet saavat lämpimästä ilmasta nostetta siipiensä alle. Näin isot linnut säästävät paljon energiaa, kun ne voivat liitää räpyttelemättä siipiään. Kannattaa hakeutua korkealle paikalle, josta näkee (ja kuulee!) kauas ja tiirailla etelän ja lounaan suuntaan. Hyviä luontohavaintoja!