5. helmikuuta 2016

Kysymys: Kompostini on jäässä, mitä kannattaa tehdä?Vastaus: Komposti jäätyy yleensä muutaman kuukauden ajaksi keskitalvella Suomen oloissa. Kompostin herättäminen on hiukan haastava homma keskellä talvea, jos komposti on päässyt kunnolla jäätymään. 

Ensiavuksi:

  • vie kompostiin useammin huoneenlämpöistä lisätavaraa
  • täytä esim. pari limpparipulloa kiehuvalla vedellä (muovipullot ”sulavat” ja muuttavat muotoaan, kun niihin kaadetaan tulikuumaa vettä, mutta pullot voi säilyttää ikuisesti kompostin ”herättelijäpulloina”). Aina kun pullot ovat luovuttaneet lämpönsä kompostiin ja vesi alkaa jäätyä pullojen sisällä, pullot täytetään uudestaan kiehuvalla vedellä. Tätä jatketaan niin kauan kunnes kompostin lämpötila alkaa nousta. (Kompostiin suoraan ei saa kaataa kuumaa vettä!) 
  • Jottei komposti jäätyisi alun alkaenkaan, kannattaisi ennaltaehkäistä jäätyminen lapioimalla kompostin ympärille lunta eristeeksi, kun pakkaset ovat tulossa (+ viemällä sinne tarpeeksi usein täydennystä).
  • Kun pakkaset ovat ohi ja kelit lauhtuvat, lumi lapioidaan pois kompostin ympäriltä, että sen sisäänsä varaama kylmä pääsee haihtumaan pois. 
  • Kompostin kannen voi avata aina kun ulkona on lämpimämpää kuin pakastimeksi muuttuneessa kompostissa. 

 Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin TÄÄLLÄ. Toivottavasti vinkeistä on apua! :)