10. marraskuuta 2016

Kirjeitä kanssaihmisille - pesäkolo villeille


Sain pari viikkoa sitten tällaisen kirjeen:

Teollisesta sivilisaatiosta toipumisen keskus on verkosto ja kahden viikon ajan Jyväskylän keskustassa toimiva kohtaamispaikka, jonka avulla haluamme luoda avauksia elämää kunnioittavan kulttuurin ja kestävän elämäntavan synnyttämiseksi. Toipumiskeskus on kulttuurihäiriö kaupungin ytimessä, kunnianosoitus kaikelle Elämälle sekä lepoa ja voimannostatusta tarjoava pesäkolo villeille tai villiyttä kaipaaville ihmissieluille.

Toipumiskeskuksen yhteyteen on tulossa Kirjeitä kanssaihmisille -näyttely. Kutsumme ympäristöajattelijoita, elämänsuojelijoita, kirjoittajia, lapsia ja aikuisia, aivan kaikkia mukaan projektiimme kirjoittamaan kirjeitä, jotka on osoitettu toipumiskeskuksen kävijöille ja ylipäänsä kanssaihmisille. Kirjeet kootaan näyttelyksi, joka täydentyy toipumiskeskuksen aukiolon aikana, sillä kävijät voivat halutessaan lisätä oman viestinsä mukaan.

Jos haluat osallistua, toivomme, että kirjoitat kirjemuodossa ja käsin. Paperin koko/muoto on vapaavalintainen, kuitenkin maksimissaan yksi A4 -arkki (yhdelle puolelle). Sisältö voi olla mitä tahansa teollisesta sivilisaatiosta toipumiseen tai elämänsuojeluun liittyvää. Yksi tärkeimpiä tavoitteitamme on osoittaa, että kukaan ei ole näiden ajatustensa kanssa yksin. Toipuminen on mahdollista, ja sitä tapahtuu jo.

Miksi käsin? Uskomme, että käsin kirjoitettu kirje tuo kirjoittajan lähemmäksi lukijaa ja puhuttelee häntä tunnetasolla. Koneen alta kuoriutuu ihminen. Lisäksi uskomme, että käsin kirjoittaminen voi tehdä myös kirjoitukokemuksesta erilaisen. Kirjeen ei kuulukaan olla äärimmilleen hiottua tekstiä, vaan se voi olla paperille ajattelua, tajunnanvirtaa, joka jutustelee puoliksi lukijalle ja puoliksi kirjoittajalle itselleen.

Toivomme, että kirjeet olisivat perillä 4.11. mennessä. Jos haluat osallistua mutta et ehdi määräaikaan mennessä, niin ei hätää - myöhemminkin perille saapuvat kirjeet ovat erittäin tervetulleita.

Kirjeet voi lähettää meille osoitteeseen:

Osma Naukkarinen /
Teollisesta sivilisaatiosta toipumisen keskus
Yrjönkatu 17 a 7
40100 Jyväskylä

Keskuksella on Facebook, josta löytyy lisätietoa keskuksen toiminnasta.

***
Viime sunnuntaina hiukan myöhässä tajusin, että näyttely on alkanut jo. Kiiruulla kirjoitin oheisen kirjeen, että se ehtisi mukaan. 
Kirjoitin kirjeen yhtälailla itsellenikin, sillä harjoittelen kohtelemaan itseäni kuin parasta ystävääni.
Siksi halusin, että kirjeestä jäisi minullekin muisto. Hain varastosta ikivanhaa kalkkeeripaperia. Hyvin toimi! Mutta laitoin paperin väärinpäin ja kopioteksti oli tarttunut kirjeen kääntöpuolelle. Argh.
Sitten hokasin ottaa kirjeestä valokuvan. Käyhän tämä taltiointi näinkin, vaikka onkin teollisen sivilisaation versio...


Koska kaikki eivät pääse fyysisesti Jyväskylän ”toipumis-hospitaalissa” käymään, ajattelin, että julkaisen kirjeen täällä. Olkoonkin, että blogikin on osa teollista touhua... Mutta myös yhden sortin kulttuurihäirintää tai "yhteisötaidetta" paremman maailman synnyttämiseksi kuitenkin, joten... kirje saa jäädä tänne "etä-toipumuskeskukseen" elämään. ;)
Haastan kaikki mukaan kirjoittamaan kirjeitä (ja vaikka julkaisemaan ne blogeissanne). 

Teollisesta sivilisaatiosta toipumisen keskuksen toiminta päättyy parin viikon päästä. Toivotaan että heidän pop up-toipumiskeskuksensa saa jatkoaikaa tai uuden fyysisen ponnahdus- ja ilmestymispaikan.

Paranemista, toipumista ja elpymistä kaikille! Voimahaleja!!