21. joulukuuta 2017

Aurinko on kolme päivää pesässään

Kiitos kaikille joulumuistamisista ja -tervehdyksistä. Hyvää joulua teille, jotka sitä vietätte!

Minä juhlin tänään talvipäivänseisausta. Tämän etapin saavuttaminen tekee lopputalvesta helpomman, kun tietää, että valon määrä alkaa lisääntyä. Suomen pimeät ja valoisat vuodenajat ovat ihme, jotka eivät lakkaa minua hämmästyttämästä. Että aurinko voi nousta vasta 9.47 ja laskea jo 15.04! Eikä sekään mitään, mutta kun aurinko ei näy ollenkaan päiväkausiin! Ilman luonnon seuraamista ja eläinten ruokintapaikan hyörinää ja pyörinää, olisi talvi minulle aikamoinen koettelemus.
Lapasten puuttuessa tassujen anturat täytyy aina lyhyeksikin hetkeksi kääntää turkkia vasten, ettei lämpö karkaa.
Tämän talvipäivänseisauksen ja joulun välisiä päiviä kutsutaan pesäpäiviksi. Auringon sanotaan olevan kolme päivää kannallaan eli pesässään. Jos aurinko ei pesäpäivinä näyttäydy, uskotaan tulevan sateisen kesän. Vähäinenkin paiste sen sijaan lupaa kuivaa ja poutaista suvea. Näiden päivien kovista pakkasista sanotaan että ne ”palavat” tai ”kuolevat” pesäänsä, jolloin sydäntalvesta tulee leuto. 

Ensimmäinen sellainen suoja pesäpäivien jälkeen, että räystäät tippuvat vettä tuo yhdeksän viikon kuluttua ison suojan, mistä voi arvailla kevääntulon lähempää aikaa. Kevään tuloa voi arvata myös Aatamin päivän (24.12.) jälkeisestä myrskystä, josta pitäisi olla 18 viikkoa järvien aukenemiseen.
Kesällä riittää kevyempi turkki.
Täällä järvi on ollut jäässä vain yhden päivän 7.12. Seuraavana päivänä se oli taas auki, ainoastaan ranta on nyt jäässä. Laulujoutsenet ovat täällä vielä, eilen näin telkän ja isokoskeloitakin. Aamulla kun tuuli löi laineita jään reunaan, jään helinä kuulosti aplodeeraukselta, kuin tuhansia pieniä käsiä olisi taputeltu yhteen. Kai järvessäkin juhlittiin pesäpäiviä.