3. tammikuuta 2020

Lohdullisia ajatuksia unettomuudesta

Oravakin nukkuu vain muutaman sekunnin mikrounia silmät puoliraollaan. Aina täytyy olla valppaana vaikka mahdottomasti väsyttäisikin.
Toinen tie -kirjassani kerron unettomuuden vaikutuksista elämääni ja kuinka unettomuuden kausittaisen syvenemisen syynä on usein se, kun joudun seuraamaan rakkaan luonnon katoamista tai kärsimystä. Esitän, että jokainen joka miettii vähänkin tarkemmin maapallon ja yhteiskunnan tilaa, ei nuku kovin hyvin.

Ilahduin, kun luin eilistä Helsingin Sanomaa jossa toimittaja Heini Maksimainen haastattelee psykologi-psykoterapeutti Soili Kajastetta jutussa Riittävän hyvä nukkumaan
Kajaste sanoo, että unettomuus on välittämisen merkki. 
Kajasteen mielestä unettomuus pitäisi nähdä uusin silmin. Herkkäunisuutta ei pitäisi nähdä heikkoutena vaan pikemminkin valppautena, joka on pitänyt ihmiskunnan hengissä: 
”Ihmiset, jotka ovat heränneet vaaratilanteissa herkästi, ovat pelastaneet laumansa. Niinpä tämä ominaisuus on kertynyt evoluution saatossa, ja monella on taipumusta ahdistukseen ja valppauteen.”
Maksimainen kirjoittaa, että taipumus voi tuntua nykymaailmassa evoluution huonolta vitsiltä, mutta Kajasteen mukaan se kannattaa edelleen nähdä myönteisenä merkkinä. Jos herää aamuöisin vatvomaan työ- ja ihmissuhdehuolia, tietää olevansa ihminen, joka välittää työstään ja muiden tunteista. Kajaste on sitä mieltä, että unettomia kannattaa palkata töihin, sillä tunnolliset ihmiset miettivät yöllä, miten jonkin ongelman voisi ratkaista. Unettomat huolehtivat asioista.
Väsynyt orava.