8. syyskuuta 2022

Kirjat ja tarinat ovat lääkettä, ja rakkaus lukemiseen on avain ihmeelliseen elämään

Tänään YK:n lukutaitopäivänä 8.9. klo 19.00 vietetään tuntia, jolloin koko Suomi lukee. Lasten ja nuorten säätiön järjestämän kampanjan tarkoitus on innostaa erityisesti lapset ja nuoret lukemaan, mutta kaikki voivat osallistua. Tänä vuonna Read Hour -tunnin aikana luetaan ja kuunnellaan teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma.

Tässä kirjailija Anne Lamottin ajatuksia lukemisen merkityksestä:

Jos rakastat lukemista, tai opit rakastamaan lukemista, sinulla tulee olemaan ihmeellinen elämä. Piste. Elämässä tulee aina olemaan vastoinkäymisiä, paineita ja uskomattoman ärsyttäviä ihmisiä, mutta kirjat tekevät kaikesta vaivan arvoisen. Kirjoista tulet löytämään oman Pohjantähtesi, ja itsesi, joka on syy miksi olet täällä.

Kirjat ovat paperisia laivoja, jotka kuljettavat kaikkialle maailmaan, muinaiseen Egyptiin, ulkoavaruuteen, ikuisuuteen, suosikkimuusikkosi lapsuuteen ja - kaikkein arvokkaimmalle ja hämmästyttävimmälle matkalle - omaan sydämeesi, omaan perheeseesi, omaan historiaasi ja kehoosi.

Näistä litteistä lähes kaksiulotteisista paperilippaista kimpoaa vuoria, leijonia, konsertteja, linnunratoja, sankareita. Tapaat ihmisiä jotka ovat kaukana lannistuneista, jotka ovat kasvaneet ja ottavat sinut matkaansa. Kirjat ja tarinat ovat lääkettä, murtuneiden elämien ja sielujen kipsejä, heikentyneiden sielujen linkoja. Lukiessasi tulet nauramaan kovemmin kuin kuvittelit pystyväsi ja se kaikki tulee olemaan maagista, taivaallista ja pelastus. Lupaan sen.

- Anne Lamott, kirjassa A Velocity of Being: Letters to A Young Reader