15. syyskuuta 2022

Ympäristöahdistuksessa on kyse syvästä surusta, kun jotain ikiaikaista katoaa

"Miltä kuulostaisi, jos lääkärit kirjoittaisivat diagnooseja avohakkuuahdistuksesta ja sairaseläkkeitä solastalgian (eksistentiaalinen tuska, jonka ympäristön muutos ihmisissä aiheuttaa) vuoksi? Oireidenhoito lääkkein ei riitä, sillä asioiden juurisyyt ovat luontoyhteyden katkeamisessa sekä länsimaisessa maailmankatsomuksessa, jossa raha tuntuu määräävän kaiken."

”Olen todistanut viime vuosina lähiluonnon ja maisemien hurjaa hävittämistä. Olen nähnyt eläinten, luonnon ja kaiken kauniin katoamisen ja tuntenut jos jotakin: väsymystä, vihaa, raivoa, hämmennystä, uupumusta, turhautumista, surua, tuskaa ja kärsimystä. Olen kokenut niin syviä menetyksen tunteita, että olen niiden edessä sanaton. Sanat, joilla yritän kuvata tuntemuksiani, tuntuvat latteilta ja merkityksettömiltä.”

Kirjoitin ympäristötunteistani Ympäristöahdistus-sivustolle. Kirjoitukseni löytyy tämän linkin takaa:

Ympäristöahdistuksessa on kyse syvästä surusta, kun jotain ikiaikaista katoaa.

 **

Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta toteuttavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Tunne ry ja Nyyti ry ja sen tarkoituksena on tarjota mahdollisuuksia ympäristöahdistuksen ja siihen liittyvien tunteiden käsittelyyn. Sivustoilla on paljon mielenterveyden ylläpitämiseen liittyvää aineistoa, kannattaa tutustua.