31. toukokuuta 2013

Puutarha pienellä rahalla

Taas puutarha-asiaa, koska se tuntuu olevan niin suosittu aihe… :)

Puutarhaan voi upota paljon rahaa mutta puutarhan saa edullisestikin: suunnittelemalla, käyttämällä mielikuvitusta ja käymällä tarmokkaasti toimeen.
  • Kasvata kasvit siemenestä. Yhden taimen hinnalla saat yhden tai kaksi siemenpussia, joista kasvaa kymmeniä (ellei satoja) taimia. Tee ruukkumuotteja tai istuta siemenet kananmunakennoon. Kun taimet ovat tarpeeksi suuria, istuta ne ”ruukkuineen” maahan. Vieläkään ei ole myöhäistä kasvattaa siemenistä esim. salaatteja, kesäkukkia, kesäkurpitsoja tai monivuotisia kasveja tulevien vuosien varalle.
  • Puutarhanperustamistyöt ja istuttamiset kannattaa tehdä vasta syksyllä! Monet innostuvat keväällä istuttamaan ja kylvämään, vaikka silloin paahde ja kuivuus ovat pahimmillaan. Keväällä istutettuja kasveja joutuu kastelemaan koko kevään ja kesän. Siltikään kasvi ei välttämättä innostu kasvamaan. Siis: istuta puut, pensaat ja perennat vasta syksyllä, kun maa on jo valmiiksi kosteaa eikä paahde pääse porottamaan. Vältyt kastelemiselta, kituliailta taimilta ja monelta murheelta, ajalta ja vaivalta.
  • Ota selvää kuinka istuttamasi kasvit kasvavat ja leviävät. On turha ostaa joka vuosi uusia siemeniä tai taimia, kun tiedät, että esimerkiksi saksankirveli, palsternakka ja rohtoraunioyrtti leviävät muutaman vuoden kuluttua itsestään joka paikkaan. Esimerkiksi maa-artisokka tekee paljon juurimukuloita, joita voit istuttaa uudelleen ja laajentaa maa-artisokkamaata.
  • Jaa perennoja. Perennat eli monivuotiset kasvit leviävät vallattomasti. Kaiva osa ylös ja tee niistä lisää kukkapenkkejä.   
  • Kysy ihmisiltä onko heillä jotain jaettavaa puutarhastaan. Saadun perennan mukana tulee aina pieni tarina. Minä nimeän puut ja pensaat antajiensa mukaan. Minulla on esimerkiksi Leena-niminen luumupuu (Ylöjärveltä), Matti-niminen saarni (Valkeakoskelta), Jouko-niminen kirsikkapuu (Hämeenkyröstä) ja Risto-lipstikka Tampereelta jne.
  • Osta taimet syksyllä, kun puutarhakaupat tyhjentävät hyllyjään talven varalle. Monet taimista näyttävät surkeilta ja sairailta mutta usein se on vain hoidon ja ravinteiden puutetta, hinta saattaa olla – 90 %. Istuta taimi uuteen multaan, lannoita ja vaali. Kasvi kiittää ja yllättää sinut positiivisesti seuraavina vuosina.
  • Suunnittele ja ennakoi. Moni asia tulee helpommaksi ja edullisemmaksi, kun tekee vuotta aiemmin valmistelevia töitä. Puutarhanhoidossa maltti on valttia. Vuosi on lyhyt aika.
  • Pyydä paikalliselta hevostallilta hevosenlantakuormaa. Tuovat sitä ilomielin. Sitten kääri hihat, rakenna komposti ja odota vuosi. ”Paljaaltaan käytettynä” lanta on liian väkevää ja sen mukana voi tulla hankalia rikkakasveja. 
  • Älä lannoita nurmikkoasi. Ei ole hullumpaa kuin tuhlata rahat lannoitteisiin ja sitten ajaa nurmikkoa entistä taajempaan. Mitä pienempänä pidät nurmikkoalueen, sen rikkaampi olet. Nurmikko vie rahasi, aikasi, voimasi – ja hiljaisuuden.
  • Istuta nurmikon tilalle rahaa tuottavia ja säästäviä marjapensaita ja hedelmäpuita, yrttejä ja ruokakasveja.   Ystäväsi ehkä ihmettelevät vähän aikaa mitä pihallesi tapahtui, kun nurmikko meni nurin. Mutta annas olla, kun monimuotoiseksi luodulle pihalle tulee lintuja, perhosia, leppäkerttuja ja siilejä ja pakastimet ja kaapit pursuavat oman maan herkkuja, alkavat pian naapurustossakin nurmikot kääntyä nurin.
  • Luonto rikastuttaa pihaasi ilmaiseksi. Luonnoneläinten houkuttelemiseksi pihassa pitää olla ruokaa, vettä ja suojaa. Esimerkiksi: luonnonkasveja ravintokasveiksi, sadevesiämpäri tai pieni vesiallas juomista ja peseytymistä varten (jossa on joku tikku pystyssä, ettei tule turhia hukkumiskuolemia!) ja linnunpönttöjä, risukasoja, tiheiköitä suojaisiksi lisääntymis- ja lepopaikoiksi. 
Puutarhan ei tarvitse niellä rahaa. Parhaassa tapauksessa se säästää tai tuottaa sitä ja tekee elämän monin tavoin rikkaammaksi, kun kokeilee ennakkoluulottomasti kaikenlaista.
Aiemmat puutarhavinkkini:

Helppo ja halpa kasvimaa: 15 vinkkiä

Kasvimaa askel askeleelta


Helppo kukkapenkki

Typestä ja kateviljelystä

Mitä voin kasvattaa ikkunalaudallani?