1. toukokuuta 2013

Helppo kukkapenkki

Haaveiletko kukkapenkistä tai kasvimaasta mutta ajatuskin maan kääntämisestä saa sinut huokaisemaan? Nou hätä. Kukkapenkin tai kasvimaan voi perustaa helposti pahvin avulla.

Valitse pihaltasi kukkapenkin tai kasvimaan paikka. Levitä siihen kerros pahvia ja/tai sanomalehtiä. (Mieluiten märkiä niin ne muotoutuvat maan myötäisesti. Kevätsade ja maan kosteus tosin hoitaa saman asian ennen pitkää.)
Kuvassa olen laittanut vanhoja kattotiiliä pahvilaatikon painoksi, ettei tuuli vie sitä mukanaan. Parasta olisi kastella pahvilaatikko ensin litimäräksi. (Kuvan ottamisen aikoihin oli odotettavissa rankkasade, joten en vaivautunut.)
Kerää pitkin kesää pahvilaatikon ja sanomalehtien päälle eloperäistä ainesta (nurmikonleikkuusilppua, järvikasvillisuutta, merilevää, vesiruttoa, puun lehtiä, sahanpurua, oksahaketta ynnä muuta vastaavaa).

Sitten vain lepäät tämän kevään, kesän ja syksyn. Ensi keväänä käärit hihasi, kuorit kasaamasi eloperäisen aineen sivuun ja teet pehmentyneeseen ja osin maatuneeseen pahvilaatikkoon reiät kasveja varten. Kuoppaan voi laittaa maltillisesti kalkkia, kanankakkaa tai tuhkaa ja siinä se on. Valmis! 

Laita sivuun haravoimasi ainekset takaisin kasvien juurille katemateriaaliksi, jotta rikat eivät pääse valloilleen. Kukka- ja kasvimaata voi laajentaa vuosi vuodelta eri suuntiin samalla tyylillä. Sen kun vain laittaa uutta pahvilaatikkoviritelmää vetämään.