20. toukokuuta 2013

Desiderata - Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskelle

Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskelle. Muista mikä rauha kätkeytyy hiljaisuuteen.
Niin pitkälle kuin itsestäsi luopumatta on mahdollista, pysy hyvissä väleissä kaikkien ihmisten kanssa.
Puhu oma totuutesi rauhallisesti ja selkeästi. Kuuntele muita, myös tyhmiä ja tietämättömiä, heilläkin on oma tarinansa kerrottavana.
Vältä äänekkäitä ja hyökkäileviä ihmisiä, he ovat piina sielulle.
Jos vertailet itseäsi muihin voit tulla turhamaiseksi ja katkeraksi, sillä aina on olemassa suurempia ja mitättömämpiä ihmisiä kuin sinä itse.
Iloitse saavutuksistasi yhtä lailla kuin suunnitelmistasi.
Säilytä kiinnostus elämäntyöhösi, olipa se kuinka vaatimatonta tahansa: se on todellista kiinteää omaisuutta ajan ja onnen vaihteluissa.
Harrasta varovaisuutta liiketoimissasi, sillä maailma on petkutusta täynnä. Älköön se kuitenkaan tehkö sinua sokeaksi sille, mitä hyvyyttä on olemassa. Monet ihmiset tavoittelevat korkeita ihanteita ja elämä on täynnä sankaruutta.
Ole oma itsesi. Varsinkaan älä teeskentele kiintymystä. Älä ole ivallinen rakkauden suhteen, sillä kaiken kovuuden ja hurmattomuuden keskellä se on ikuista kuin ruoho.
Ota lempeästi vastaan vuosien antama neuvo luopumalla tuskattomasti nuoruuteen kuuluvista asioista. Kasvata ja vahvista henkeäsi, suojaamaan sinua äkillisen epäonnen kohdatessa. Mutta älä masenna itseäsi kuvittelemalla. Monet pelot ovat uupumuksen ja yksinäisyyden synnyttämiä.
Terveellistä itsekuria unohtamatta ole lempeä itseäsi kohtaan.
Olet universumin, maailmankaikkeuden lapsi.
Et vähemmän kuin kuu ja tähdet.
Sinulla on oikeus olla täällä, ja olkoonpa se sinulle selvä tai ei, maailmankaikkeus joka tapauksessa kehkeytyy niin kuin sen tuleekin.
Sen vuoksi säilytä rauha Jumalan kanssa. Olkoonpa kuvasi hänestä mikä tahansa ja mitä lienevätkin toimesi ja rientosi, elämän hälisevän sekasorron keskellä.
Säilytä rauha sielusi kanssa.
Ole tarkkaavainen - ole onnellinen!
-Max Ehrmann-