10. toukokuuta 2013

Majoneesipurkki ja kaksi olutta

Kun tuntuu, että elämä on liian raskasta ja vuorokauden tunnit eivät riitä, muista tarina majoneesipurkista ja kahdesta oluesta.

Filosofian opettaja seisoi luokassa. Hänen edessään oli erinäisiä tavaroita. Kun luento alkoi, opettaja täytti mitään sanomatta suuren majoneesipurkin golf-palloilla. Sitten hän kysyi opiskelijoilta oliko purkki täynnä. Opiskelijat olivat sitä mieltä, että se oli.

Sitten opettaja otti laatikollisen pikkukiviä ja kaatoi nekin majoneesipurkkiin. Hän ravisti purkkia hiukan. Pikkukivet vierivät golf-pallojen välissä oleviin tyhjiin kohtiin. Taas hän kysyi opiskelijoilta, oliko purkki täysi. Kyllä se oli.  
 
Sitten opettaja otti laatikollisen hiekkaa ja kaatoi sen pikkukivien päälle majoneesipurkkiin. Tietenkin hiekka täytti kaiken tyhjän tilan. 
“Onko purkki nyt täynnä?”, hän kysyi jälleen. 
 ”Kyllä!” Opiskelijat olivat yksimielisiä:

Opettaja otti kaksi olutpulloa pöydän alta ja kaatoi niiden sisällöt majoneesipurkkiin. Neste täytti tilan hiekanjyvien välissä. Opiskelijat purskahtivat nauruun.

“Nyt”, opettaja sanoi, kun nauru vaimeni, “haluan, että ymmärrätte tämän purkin edustavan elämäänne. Golf-pallot edustavat tärkeitä asioita elämässänne – perhettä, lapsia, terveyttä, ystäviä ja lempiasioita – vaikka kaikki muu katoaisi ja vain nämä jäisivät jäljelle, elämä olisi silti täyttä elämää. Pikkukivet edustavat toisenlaisia merkityksellisiä asioita, kuten työ tai koti. Hiekka on sitten kaikkea muuta – pieniä asioita. Jos laitat hiekan purkkiin ensimmäisenä, sinne ei jää tilaa pikkukiville tai golf-palloille. Sama koskee elämääsi. Jos käytät kaiken aikasi ja energiasi pieniin asioihin, isoille tärkeille asioille ei jää koskaan aikaa.” 
Yksi opiskelijoista nosti kätensä ja kysyi mitä oluet sitten edustivat.
Opettaja hymyili ja sanoi: ”Olen iloinen, että kysyit. Oluet osoittavat, että vaikka elämäsi tuntuisi kuinka rasittavalta ja raskaalta, aina löytyy tilaa oluelle ystävän kanssa.”