13. marraskuuta 2014

Luontotuokio harmaan päivän piristykseksi

 Oli harmaa ja sateinen päivä. Touhusin silti jotain pientä ulkona, kun havahduin talitiaisen varoitusääneen. Kyseessä ei ollut tavallisempi haukasta varoittava ääni vaan harvemmin kuulemaani erityistä rähinää. Muut lähistöllä olevat tintit olivat heti menossa mukana ja muodostivat pihlajaan pienen rähisijäjoukon. Nappasin nopeasti kameran eteisestä ja yritin hahmottaa mistä tintit varoittivat.
 Tali- ja sinitiaiset lensivät edestakaisin haavan edessä kolibrin lailla paikallaan räpyttäen. Tämä on se sama haapapuu, johon käpytikka koversi kolon vuonna 2012 keväällä. Ensimmäisen kevään siinä asui käpytikkaperhe ja viime vuonna kottaraisperhe. Osasin siis päätellä, että tintit kohdistivat huomionsa koloon. Mikähän siellä oli? Siellä saattaisi olla varpuspöllö, linnut olivat niin ärhäköinä. Jollain ihme säkällä siellä voisi olla kärppä, vaikka se viihtyy paremmin maan tasalla.
 Sitten ”se jokin” tuuppasi naamansa kolosta pihalle. Se oli orava. (Sen profiili näkyy kahdessa edellisessä kuvassa, kun tietää mitä pitää katsoa.) Orava olisi tietysti pitänyt olla ensimmäinen arvaukseni, sillä orava on asunut kolossa tämän vuoden. Juuri toissa-aamuna katselin oravan heräämistä puoli kahdeksalta. Join kahvia ulkona. Yläpuoleltani kuului rapsahdus. Orava kiipesi kolosta, jäi takajaloistaan puuhun roikkumaan, kiskotteli etutassujaan ja haukotteli.
 Tässä kuva viime viikolta, kun orava oli kantanut pesäänsä lisää talvieristettä. En kyllä osaa päätellä mitä tuo materiaali on. Se sopisi kellertävän värinsä puolesta olemaan talon vierestä lopullisesti kadonnutta rukousnauhaa (joka olisi tässä täysin langoiksi purettuna). Ihan vain sen perusteella, että tuossa on seassa mukana myös sinistä ja punaista väriä. :D

Tinttien ärhentelyäänet olivat saaneet minut jännittyneeksi ja mielikuvitukseni liikkeelle. En osannut lukea vaihtoehtoihin sitä todennäköisintä, koska en ole aiemmin kuullut tinttien osoittavan mieltään oravalle tuolle tavalla, vaikka tintit oravaa ruokintapaikalla väistävätkin.


Mitä erityistä orava oli tehnyt, että tintit käyttäytyivät noin? Oliko tintti kurkistanut koloon ja pelästynyt päiväunilla olevaa oravaa?
Vai oliko orava tehnyt jotain ennen koloon menoaan, jonka vuoksi tintti protestoi? Ehkä tintti olisi halunnut kolon itselleen kylmien talviöiden varalle. Vaikea mennä sanomaan. Siinäpähän sitä taas riittää pitkäksi aikaa pohdittavaa... ;)
Orava oli tulla pihalle mutta muutti mieltään ja vetäytyi takaisin koloonsa. Pian tintit lähtivät pois ja välikohtaus oli ohi. Siinä samassa kuului tömähdys. Toinen orava hyppäsi saunan katolle ja poimi suuhunsa jotain.Orava kiipesi katon harjalle löytönsä kanssa ja suunnitteli hyppyä viereiseen pihlajaan (jossa tintit juuri hetkeä aiemmin rähisivät). Tätä en saisi missata. Mitä se löysi?
Orava ei mennyt kauemmas vaan jäi pihlajaan kiipeilemään.
Vasemmalla näkyy kolo, jossa toinen orava on. Toinen ahkeroi saalis olallaan. Pihlajanmarjat on syöty jo vähiin päin
Tuossa olisi sopiva oksanhaara. Voi tuota taituruutta ja vaivannäköä.

Se on mesisieni. Olin nähnyt niitä isona ryppäänä rannan rinteessä erään puun juurella. Kävin tarkistamassa. Koko rypäs oli katkottu ja kannettu jemmoihin parempiin.
Katso kaikkea kuin näkisit sen joko ensimmäistä tai viimeistä kertaa. Silloin elämäsi tällä maapallolla on täynnä iloa.