3. marraskuuta 2014

Suomeen tarvitaan luonnonvaraisten eläinten hoitoloiden verkostoPäätin soittaa heti aamusta maa- ja metsätalousministeriöön selvittääkseni miksi nähdään vaivaa pandojen tuomiseksi Suomeen mutta luonnonvaraisten eläinten hoito on laiminlyöty. (Eikö pandojen hoito ja hoidon rahoitus olisi parempi järjestää eläinten kotimaahan?)

Sain puhelimen päähän eläinlääkintöylitarkastajan, joka kertoi ministerin (Petteri Orpo) olleen vierailulla Kiinassa ja ilmeisesti kiinalaiset olivat olleet panda-asiassa aloitteellisia. Heillä on vaikeuksia pitää pandoja alueella sattuneiden maanjäristysten vuoksi. Kyseessä on siis poliittisista päätöksistä ja jonkinlaisesta diplomatiasta ja suhteiden ylläpidosta. 

Yhteiskunnan varoilla pandoja ei ole kuitenkaan tarkoitus Suomeen tuoda vaan vastaanottavan eläintarhan tulee suunnitella rahoitus.  Ähtärin ja Ranuan eläintarhat ovat ilmaisseet halukkuutensa pandojen vastaanottamiseen ja eläintarhat miettivät rahoitusasiaa. Ilmeisesti pandojen lasketaan tuovan eläintarhaan lisää kävijöitä ja niin paljon julkisuusarvoa, että se olisi eläintarhalle kokonaisvaltaisesti arvioituna kannattavaa toimintaa.   

Eläinlääkintöylitarkastaja sanoi olevan totta, ettei luonnonvaraisten eläinten hoitoa ole ratkaistu. Jos kaikki vahingoittuneet luonnonvaraiset eläimet otettaisiin vastaan, tilat täyttyisivät. Tällä hetkellä ei tiedetä miten hoito ratkaistaan. Asia on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa ja tilannetta on tarkoitus selvittää.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen yhteydessä pitäisi jotenkin ratkaista miten luonnonvaraisten eläinten hoitoon löytyy rahoitusta. Ylitarkastaja lupasi viedä viestiä puhelustamme lain valmistelijoille, että tätä asiaa on tiedusteltu. 

Kysyin mitä tavallinen maallikko voi tehdä, jotta asiaa painotettaisiin ja huomio kiinnitettäisiin luonnonvaraisten eläinten hoitoon liittyvään epäkohtaan. Hän sanoi, että siitä voi kirjoittaa ministerille ja/tai kansliapäällikölle. Asian voisi myös yrittää nostaa median kautta yleiseen keskusteluun jotta asia saisi enemmän tietoisuutta ja huomiota.

Eli nyt sitten kaikki kirjoittamaan kirjeitä ministeri Orpolle ja laittamaan uutistoimituksiin ym. vinkkiä, että luonnonvaraisten eläinten hoitoloiden verkostoa tarvitaan Suomeen ja aiheesta tarvitaan julkista keskustelua, jotta asian suhteen tapahtuisi jotain.  


Saadaksesi tässä maailmassa jotain aikaan sinun on asettauduttava tukevasti taaksesi ja työnnettävä.