27. maaliskuuta 2012

Katse omenapuihin

Kohta on aika leikata omenapuita. Mielestäni paras ajankohta oksien leikkaamiseen on, kun yöpakkaset ovat ohi. Leikkauskohta on kuin haava ihmisen iholla. Pakkanen ei tee haavalle hyvää. Eli malttia vielä leikkaamisen kanssa!

Tarkastele omenapuun oksaa. Sen silmut sojottavat eri suuntiin. Puu jatkaa kasvuaan ylimpänä olevasta silmusta. Eli jos leikkaat oksan alapuolella olevan silmun yläpuolelta oksan pois, kasvu ohjautuu ulos ja ja sivulle. Jos leikkaat silmun, joka on oksan yläpuolella, oksa jatkaa kasvuaan ylöspäin ja sisäänpäin. (Onpas hankala selittää.)
Siis oksa kannattaa leikata aina niin, että silmu jää alle tai sivulle, jolloin oksa lähtee kasvamaan oikeaan suuntaan.

Kannattaa suosia vaakasuoraan kasvavia oksia, koska niihin kehittyy eniten kukkasilmuja. Näitä lyhyitä töpön näköisiä varjellaan. Niihin kasvaa omenat!
Yhdellä kerralla ei saa leikata liikaa. Omenapuissa näkee usein niin kutsuttuja vesiversoja eli piikkimäistä nuorta kasvustoa. Se kertoo että puuta on leikattu aikaisemmin liian rajusti. Puulla on liian vähän lehtipinta-alaa yhteyttämiseen, joten sen on pakko tehdä vesiversoja selviytyäkseen hengissä.

Unohdin yhdestä omenapuusta runkosuojuksen. Jäniksillä on ollut herkkuhetki.

Laitoin suoja-ainetta ja toivon, että puu tokenee.

(Ei muuten kannata laittaa suoja-ainetta paljain sormin... T: vieläkin tahmatassu)