31. maaliskuuta 2012

Chilien kasvatus jatkuu

On kulunut kuukausi ja viikko siitä kun istutin chilin siemenet. Tältä ne näyttävät nyt:

  

Kun taimien lehdet alkavat koskettaa toisiaan ja taimissa on ensimmäisen sirkkalehtiparin lisäksi muitakin lehtiä, on aika toimia. ”Toimenpiteen” nimi on taimien kouliminen. 

Jos minä jotain suomen sanaa inhoan, niin sitä. Yritin taimien kasvattelun opiskelun alkuaikoinani selvittää mitä taimien koulinta tarkoittaa. Kukaan ei osannut neuvoa. Joka siemenpussissa, lehdessä ja kirjassa vain oletettiin, että ihmiset tietävät mitä koulinta on. Luulin sitä joksikin ihmeelliseksi ja vaikeaksi asiaksi. Koulinta tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että taimet siirretään tilavampiin oloihin. Miksei sitten voida vain sanoa niin? Grr.

Kannattaa kastella taimet ensin hyvin, näin juuret löystyvät ja taimia on helpompi irrotella toisistaan.
Laitan aina lehtiä ruukun pohjalle. Lehdet toimivat ”salaojana” ja imevät kosteutta mutta samalla ne lisäävät mullan pieneliötoimintaa. Oli hauskaa, kun hämähäkki ilmestyi lehtien seasta ja oli heti valmiina terveyspoliisin tehtäviinsä. Hämähäkit ovat kivoja kavereita. Hämähäkin pelosta kannattaa pyrkiä eroon. Hämähäkit tekevät ihmiselle vain hyvää. Katsokaa tämänkin kaverin ystävällistä ilmettä (sen kahdeksasta silmästä näkyy tässä vain kolme).
Taimien juuria ei saa koskaan repiä! Taimia pitää käsitellä todella hellävaroin. Älä purista kasveja varresta! Jos varsi menee lyttyyn, kasvu heikkenee ja taimi voi kuolla. Pitele tainta hellästi lehden reunasta. Irrottele juuria varovasti sormin, tikulla tai lusikalla. Nyrkkisääntö on, että juurten pitäisi olla yhtä pitkät kuin taimi on. Juuret ja taimi ovat tavallaan kuin toistensa peilikuvia. (Ajatelkaa minkä kokoisen juuret puilla on maan alla!)
 
Tomaatit ovat siitä hauskoja, että ne voi uudelleenistuttaa todella syvälle. Jos niille on muodostunut pitkä hontelo varsi, sen voi piilottaa miltei kokonaan mullan alle. Varteen kasvaa uusia juuria.

Tomaatti on poikkeus, yleensä kasveja ei pidä istuttaa paljon aiempaa syvemmälle.

Sitten ihmetellään mihin kaikki ruukut ja taimet saa sijoitettua pienessä asunnossa. Eikä se lopu tähän! Nyt on hyvä aika kylvää lisää kasveja kuten yrttejä ja kukkia, jotka eivät tarvitse niin pitkää kasvuaikaa kuin chilit.
PS. Lähdethän mukaan Earth Hour tapahtumaan? Kerro, että välität maapallosta. Anna valomerkki! Sammuta valosi tänään 31.3. kello 20.30. Viime vuonna peräti 1,8 miljardia ihmistä, yli 5200 kaupunkia 135:stä maasta ilmaisivat huolensa ilmastonmuutoksesta Earth Hourin avulla.