18. maaliskuuta 2012

Näin saat kompostin hereille

Ei voi mitään komposti on mennyt jäähän talven aikana. Olen vienyt liian vähän ja liian harvoin tavaraa kompostiin. Ei auttanut edes lumen luominen kompostin ympärille eristeeksi.

Mikä avuksi? Kuinka saada komposti hereille? Komposti täyttyy nopeasti kun se on jäässä.

Helpoin ratkaisu on vain odottaa milloin komposti sulaa ja heräilee. Sinä aikana kompostoitavat aineet voi kerätä esimerkiksi kannelliseen tynnyriin. Ne voi kompostoida huolella väliaineiden kanssa, kun kelit lämpiävät. Parempi ratkaisu olisi pitää toista kompostia varalla.

Jos on hätähousu (niin kuin minä), kannattaa näinä lämpiminä ja aurinkoisina kevätpäivinä avata kompostin kansi. Aurinko lämmittää kompostia päältä päin ja kylmyys pääsee haihtumaan nopeammin ulos. Yöksi kansi kannattaa laittaa kiinni. Lisäksi kompostin ympäriltä kannattaa lapioida kaikki lumi pois, jottei se varaisi kylmää itseensä. Alkutalvesta lunta lapioidaan kompostin ympärille, jotta lumi eristäisi ja pitäisi lämpimänä, kompostin jäädyttyä lumi pitää sisällön kauemmin kylmänä. Eli lumilapio kouraan.

Hyvä konsti on sujauttaa kompostiin kuumalla vedellä täytetty muovikanisteri tai pari limsapulloa. Varmista, että korkki on hyvin kiinni! (Kompostiin ei pidä missään nimessä kaataa kuumaa vettä!) Kuumavesipullo-kikka kannattaa toistaa muutaman kerran. Pian komposti pääsee jujusta kiinni ja alkaa heräillä.

Jos komposti on jo sulanut mutta sen toiminta vaikuttaa hyytyneeltä, voi kokeilla alkukantaisia keinoja: komposti lähtee hyvin käyntiin, kun sen päälle kaataa pari desiä pissaa. Moni nyrpistää tässä kohtaa nenäänsä, mutta toimii (eikä maksa mitään)! Tosin umpijäätynyt komposti ei tästä herää, vaan jo sulanut, joka ei vaan muuten ala lämmetä.

Ostin Biolanin kompostorin kymmenen vuotta sitten, kun muutin maalle. Tuolloin vielä luulin, että kaikki pitää aina ostaa. En tajunnut rakentaa kompostia itse esim. vanhasta arkkupakastimesta (joita kierrätyskeskukset ovat väärällään). Hyvät kompostin rakennusohjeet löytyvät muun muassa täältä.

Biolanin vihreä kompostori maksoi vuonna 2001 hirvittävät 360 e. En ole meinannut silmiäni uskoa, kun tänä päivänä sama vekotin maksaa 449 - 549 euroa. Että näin ne hinnat nousevat ja kuluttajia viedään kuin pässiä narussa.

Komposti maksaa itsensä pian takaisin alentuneina jätemaksuina (harvemmat tyhjennysvälit ja huom. kaatopaikat eivät täyty aineista, jotka eivät sinne kuulu) eikä kaupasta tarvitse ostaa multaa tai maanparannusaineita ja oma sato kasvaa kompostilla parannetussa maassa paremmin, jolloin tarvitsee ostaa vähemmän ruokaa kaupasta. Komposti on pitkän aikavälin sijoitus, joka kannattaa.