29. toukokuuta 2014

RaivausrajoitusKulkeeko tonttisi tai tilasi poikki sähkölinja? Jos kulkee, ja haluat säilyttää linjan alla kasvavat puut ja pensaat, ota yhteyttä sähköyhtiöösi ja tee raivausrajoitussopimus. 

Minulle kävi niin, että Elenia oli yks kaks yllättäen kaatanut istuttamani kuusiaidan ja koivut maatilani läpi kulkevan sähkölinjan alta – mutta myös sen vierestä! Grrrr! Soitin sähköyhtiöön. Siellä sanottiin, että linjojen raivauksesta oli ilmoitettu paikallislehdessä. Ainoa vaan, että minulle ei tule paikallislehteä. Mielestäni maanomistajiin pitäisi ottaa tällaisissa tilanteissa henkilökohtaisesti yhteyttä. Minkäs teet, vahinko oli jo tapahtunut. Kysyin, miten vastaava estetään tulevaisuudessa tapahtumasta.  


Elenia lähetti minulle postissa raivausrajoitussopimuksen ja tuonnäköiset kyltit. Kyltit laitetaan maastoon rajoitusalueen molemmin puolin. Niiden väliseltä alueelta sähköyhtiö ei saa kaataa puita, mutta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen maanomistajan on huolehdittava, että puut eivät kasva niin korkeaksi, että ne aiheuttaisivat häiriötä sähköverkoille.

Eli tiedoksi kaikille, että koivut, katajat, kuusiaidat ynnä muut saavat kasvaa sähkölinjojen alla, mutta kasvillisuus on pidettävä alle 3-4 metrisenä latvomalla puita säännöllisin väliajoin ja raivausrajoitusalue on merkittävä maastoon selvästi.