24. toukokuuta 2014

Valloittava voikukkaIhmiset repivät, kitkevät, niittävät ja jopa myrkyttävät voikukkia päästääkseen eroon ”viheliäisestä haittakasvista”. Turha yrittää. Maa on aivan täynnä voikukansiemeniä ja tuuli tuo siemeniä aina vain lisää. Yhdestä voikukan kukinnosta muodostuu parisen sataa siementä ja yhdestä kasvista lähtee tuhansia siemeniä maailmalle. Siemenet säilyttävät itävyytensä maassa monta vuotta. Hyvä niin. Voikukkia ei tarvitse vihata, sillä niistä on paljon iloa ja hyötyä.


Voikukat kukkivat aikaisin, kun muita kukkia on vielä suhteellisen vähän. Monet pölyttäjät, hyönteiset ja linnut ovat riippuvaisia voikukan tarjoamasta siitepölystä ja medestä. Voikukansiemenetkin muodostuvat toisiin kasveihin nähden aikaisin ja tarjoavat tärkeää ravintoa siemensyöjälinnuille (esim. tiklit ja vihervarpuset).   


Voikukka on arvokas luonnonkasvi, joka tarjoaa ravintoa ihmisillekin. Maista voikukkaa. Siitä vaan napsaiset voikukankukinnon ja pistät suuhusi (vihreän kannan voi jättää pois). Hyvää on. Lehtiäkin voi syödä ihan sellaisenaan. Koko kasvi on juuria myöten syötävä. Nuoret voikukan lehdet sisältävät kolminkertaisen määrän ravinteita salaatteihin verrattuna ja voikukassa on erityisen paljon C- ja A-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa. Nuoret lehdet ovat parhaimman makuisia ja käyvät sellaisenaan salaattiin tai leivän päälle. Kypsennettynä lehtiä voi lisätä mihin tahansa ruoanlaittoon, paistoksiin tai keittoihin.  


Jos olet kitkenyt kukka- tai kasvimaata ja sinulla on saaliina isoja voikukanjuuria, pese, kuori ja keitä ne. Ne ovat erinomaisia juureksia ja niitä voi käyttää porkkanan tai keittojuuresten tapaan.  Et tarvitse sen kummempia reseptejä sen kun lisäät voikukkaa eri muodoissaan ruokaan kuin ruokaan.


Voikukan tieteellinen nimi on Taraxacum officinalis. Officinalis-pääte kertoo siitä, että kasvi on lääkekasvi. Voikukan maitiaisneste on tunnettu nestettä poistavista ja verta puhdistavista vaikutuksistaan. Voikukalla on lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Sillä on myös iloa ja onnea edistäviä ominaisuuksia:


Kun voikukka siementää ja on höytyvillä, poimi se, esitä mielessäsi toivomus ja koeta puhaltaa kaikki siemenet pois yhdellä puhalluksella. Jos se onnistuu, toiveesi toteutuu.


Tiedätkö mitä tapahtuu, kun poimit voikukan, halkaiset kynnellä sen varren kolmeen neljään osaan ja laitat sen kylmään veteen? Enpäs kerrokaan. Siitä ihmeestä ja riemusta sinun täytyy ottaa ihan itse selvää. :D