27. toukokuuta 2014

Alkukesän touhuja


Vaikka kevät on ollut pitkä, tässä kohtaa tulee tunne, ettei mitenkään ehdi kaikkeen mihin haluaisi. Vehreä kasvillisuus valtaa alaa ja pitäisi ehtiä kerätä luonnonyrttisatoa, kun se on parhaimmillaan ja istuttaa & kylvää kasveja kasvimaalle. Kaiken kumartelun ja kyykkimisen jälkeen pitäisi vielä yrittää kukistaa sinnikkäät lupiinit. On harmillista miten paljon energiaa menee vieraslajien hävittämiseen. 

Tuntuu hölmöltä, että lapsuudessani mummoni veljenvaimo vaali lupiineja (kun ei tiennyt niiden haitallisuudesta alkuperäisluonnolle). Nyt minä kerään sitä ”satoa” ja koetan saada lupiinit hävitetyksi ennen kuin ne alkavat kukkia ja siementää. (No, nämä nyt ovat pieniä lupiinisotia verrattuna siihen mitä tulevat sukupolvet joutuvat kohtaamaan nykysukupolven jäljiltä.) 
Hyvät ohjeet vieraslajien hävittämiseen löytyvät TÄÄLTÄ.

Olette kysyneet ohjeita nokkosten ryöppäämiseen. Yksinkertaisuudessaan homma menee niin, että kerätyt nokkoset laitetaan kiehuvaan veteen ihan vain muutamaksi kymmeneksi sekunniksi (10–20 sekuntia). Nokkonen muuttaa värinsä hienon vaaleanvihreäksi, painuu kasaan ja pehmenee. Sitten nokkoset huuhdellaan kylmällä vedellä. Siis nokkosia ei keitetä, vaan ne vain nopeasti käytetään kuumassa vedessä. Jos nokkosia on paljon (esim. ison kattilan verran), voi nokkosten pehmeneminen kestää hitusen kauemmin, mutta ei kauaa silloinkaan. 


Täällä on aiempia kirjoituksiani nokkosesta:

 
Entä mitä voi tehdä lipstikasta, muuta kuin maagisia lemmenjuomia ja karkottaa pahoja henkiä kodin ympäristöstä? Lipstikka on lääkekasvi ja sitä voi käyttää mausteena ruoanlaitossa, jolloin se vahvistaa elimistöä. Lipstikka on voimakas mauste, joten sitä kannattaa käyttää varovasti. Moni tietää Maggi-liemikuutiot. Maggikraut on saksaa ja tarkoittaa liperiä eli lipstikkaa. Sitä voi käyttää samalla tavalla kuin käyttäisi kasvisliemikuutioita. Lipstikkaa voi kuivata, jolloin sen maku hiukan miedontuu tai sitä voi pakastaa ja käyttää ympäri vuoden erilaiseen ruoanlaittoon (keittoihin, kastikkeisiin, patoihin, laatikoihin jne.). 
Tässä helppo kasviskeitto-ohje:

1 sipuli
2-4 lipstikan lehteä
4 suolaheinän lehteä/vartta (antavat happoisen maun)
4 nokkosen lehteä/vartta
öljyä
4 dl vettä
suolaa, mustapippuria
(kasviskermaa/kermaa)

Silppua lipstikan lehdet pieniksi.
Ryöppää suolaheinä ja nokkonen ja silppua. Poista varret, jos ne ovat kovia. Pehmeitä varsia ei tarvitse poistaa.
Kuumenna öljy, sipuli ja lipstikat, lisää ryöpätyt suolaheinä ja nokkoset, kaada joukkoon vesi ja kiehauta. Halutessasi kaada joukkoon kerma.Tarjoa kylmänä tai kuumana.
Keviniltä terveisiä, että kokeilkaa ehdottomasti lautasella olevaan keittoon muutamaa Tabasco-tippaa.